Základní vojenská služby už nikdy více?

12. 08. 2020 14:07:28
Základní vojenská služba byla zrušena. No a co teď? Nechybí nám některé její přínosy aniž bychom obnovili to špatné?

Dvouletá základní vojenská služba (ZVS) socialistického střihu byla faktickým vyřazením mladých mužů ze sociálního a ekonomického prostředí. Na dlouhé dva roky. To bylo zároveň hlavním negativním faktorem vnímání „vojny“. Po roce 1990 se směřovalo k zmírnění formou zkrácení ZVS na jeden rok, různých úlev a především výkonu služby v blízkosti bydliště a na konec i faktické „chození do práce“, tj. vojáci bydleli doma a fakticky si po práci dělali, co chtěli.

Celé generace mladých mužů a jejich blízkých byly vystaveny negativním aspektům VZS a tak se k jejímu uvolnění a zrušení směřovalo vlastně už od roku 1990. Tím se vlivem emocí a nadšení devadesátých let 20. století zcela potlačila pozitiva, která ZVS měla. Stejně jako hodiny branné výchovy v základních školách. Prostě a jednoduše – zvítězil pocit, že nám nic nehrozí a nikdy hrozit nebude, válka je minulostí a jediným ohrožením jsou útoky na svobodu probíhající daleko od našich východních hranic. Pocit, že dobro zvítězilo.

Dnes je naprosto zřejmé, že všechny státy na světě v našem růžovém obláčku lásky nebyly a nejsou spolu s námi. Blízko Evropy i dál na celém světě je řada států, které mají jiný názor. I lidé v takových státech žijící. Dokonce jsme již zažili, jak několik set tisíc lidí šlo Evropou za vidinou lepšího života. A kdo ví čeho dalšího. Nás to těsně minulo. Zatím.

Stejně jak byla na tapetě ZVS, tak se na podobné negativní emoci svezla i Armáda ČR. Nejméně deset let od roku 1990 si vlády v naší zemi nevěděli rady jak armádu definovat. Zašlo to tak daleko, že armáda se vlastně stala především službami sama pro sebe, nikoli tím čím má armáda být. Tedy organizací zaměřenou na obranu naší země ve všech smysluplných ohledech. Vyzbrojenou a vycvičenou na úrovni doby a potenciálních útočníků. Ale tento článek není o AČR.

Obrovské množství mladých mužů a žen (včetně již i střední generace) dnes vůbec nemá žádné informace, výcvik ani zkušenost s čímkoli spojeným s obranou naší země a obranou sebe sama nebo svých bližních. Před útočníky se zbraní, před chemickými a biologickými látkami a radioaktivitou. Jediné co v jistém elementu přetrvalo je poskytování první pomoci. To znamená, že tu máme generace lidí, kteří by byli jen bezbrannými oběťmi útoku. Téměř jakéhokoli.

Je u nás poměrně velké množství lidí v kategorii mlčící většina, kterým tato situace velmi vadí. Nejen z hlediska obranyschopností, ale i pro jisté dospění mladých formou zocelení jak těla, tak duše. Nejzajímavější skupinou podporující nějakou formu vojenského výcviku jsou matky dospívajících synů.

Co se tak shodnout na tom, že nějaké forma vojenského výcviku by byla vhodná a potřebná?

Je naprosto nemyslitelné obnovovat ZVS v původním modelu. Ten model byl chybný a dnes zcela nepřijatelný. Zkusme vymyslet takový model, který by splnil základní požadavky a zároveň by byl přijatelný jak pro mladé lidi a jejich okolí i ekonomiku naší země.

Třeba takto – mladí lidé od 18 let do 26 let by měli povinnost absolvovat vojenský výcvik v trvání 6ti měsíců. Mohli by se rozhodnout, jestli ho projdou najednou nebo rozdělený maximálně na 3 části v délce dvou měsíců. Výcvik by zahrnoval základy všeho, co by měl občan naší země znát a umět pro její i vlastní obranu, pro chování v nebezpečném prostředí, pro poskytování zdravotní pomoci a případně i další znalosti a dovednosti.

Pojďme být zemí, kterou všichni dospělí občané dovedou uhájit před cizí mocí.

Autor: Jiří Dastych | středa 12.8.2020 14:07 | karma článku: 31.93 | přečteno: 1349x

Další články blogera

Jiří Dastych

Opravdu stojí životy žen za dominanci víry?

Reálné prorůstání církve a státu v moderní civilizaci stojí v Polsku životy mladých žen, u kterých nastaly problémy s těhotenstvím.

28.1.2022 v 8:25 | Karma článku: 16.11 | Přečteno: 425 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 22.51 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 856 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 211 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 749

Člověk, který chce zase jít o kus dál a nenechat zlo zvítězit jen proto, že nebude dělat nic.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...